Budapeşt də dada biləcəyiniz bir-birindən ləziz yemək növləri hansılardır?
Macarıstanın paytaxtı Budapeşt, zəngin mədəni və tarixi strukturları ilə dünyanın hər yerindən gələn turistləri alqışlayaraq özünə dadlı mətbəxini təqdim edir. Aydındır ki, ölkənin qonşu ölkələrin mətbəxi böyük dərəcədə təsirlənir. Amma yemək və içməli mədəniyyətlər də bu qarşılıqlı təsirlərdən təsirlənir. Bizə görə Osmanlılar tarixdə ən çox qarşılıqlı əlaqələri olan ölkələrdəndir .
Budapeştdə yeməklər və içkilər haqqında məlumat
Budapeşt, daha doğrusu Macar mətbəxi, ətraf ölkələrdən çox təsirlənmiş bir mətbəxdir. Türklərdən Macar Cuisine, qırmızı bibər, soğan, pomidor, kələm və hər cür kələm, qəhvə, İtaliya, Türkiyə, sarımsaq, Fransanın ördəkləri, Avstriyalı Schnitzel və keksin təzə desertləri kimi incəliklərini özündə əks etdirir. Mədəniyyət istiqamətində uyğunlaşdırılaraq qeyri-adi bir qastronomiya mərkəzi halına gəldi. Demək olar ki, Budapeştdə yemək və içmə şəraitinin belə bir qarışıq mədəniyyəti olan yemək variantları olan türklər üçün çox münasibdir.
Səhər yeməyi; Budapeştdə süfrələr və əsas kurslar ilə müşayiət olunan süd və ya çay ilə şorba və pastries, şorba, əsas kurslar və desertlər ilə axşam yeməyi vardır.
Toultött Káposzta
Budapeştdə dadlı və bəlkə bir az ağır olan bir kulinariya mədəniyyəti var. Ölkənin milli qidası Gulyas bunun ən vacib nümunələrindən biridir. Toultött Káposzta, şirəli tərəvəz yeməyi Chicken Paprikash, fövqəladə bir məzəli Gyumölcsleves ilə soyuq meyvə şorbası, balıq çorbası Halaszle və Macarca tərzi pendirli makoron Turos Csusza Budapeştdə yeyə bilərsiniz və bunlar ənənəvi yeməklərdən biridir.
Dobos Torta
Deyə bilərik ki, Sweet Macarıstan mətbəxində çox vacib yerə malik olsa da, bu, şirin tortlar şəklindədir. Budapeşt üçün unikal ən əhəmiyyətli desertlər şokolad və karamel pastası Dobos Torta və şokoladdır, lakin daha çox material Samloi Galuskadır. Şəhərin şirin mədəniyyəti axşam yeməkləri kimi bəzi ağır variantlara malikdir.
Espresso
Yeməklər kimi içki mədəniyyəti də Budapeştdə və qonşu ölkələrlə uyğun gəlir. Spirtli və spirtli olmayan içkilərin ayırd etmək lazımdırsa, qəhvə şəhərdə ən çox istehlak alkoqolsuz içki deməkdir. Əslində, qəhvə Türklər tərəfindən gətirilən bir içkidir, ancaq bu gün Budapeştdə qəhvə dükanında heç bir şərh etmədən, espressonun sifariş verdiyiniz zaman “qəhvə” deyirsiniz. Çay ümumiyyətlə səhər yeməyində istehlak edilən bir içkidir, lakin son 15-20 il içərisində şəhərdə çay istifadəsinin artmasıyla, kafe müxtəlif çaylara xidmət edə bilər.
Egri Bikaver
Alkoqollu içkilər baxımından Avstriya, ən təəccüblü olan ən yaxın ölkə, Çex Respublikasından fərqli olaraq fərqlənən pivə mədəniyyətinə malik deyil. Əlbəttə ki, Budapeştdə və hətta yerli markalarda biralar var, amma çox xüsusi bir içki olduğunu deyə bilmərəm. Egri Bikaver’i spirtli içki və qırmızı şərab kimi və ya Budapeştdə ağ şərab kimi Somlo bölgəsinin üzümündən hər hansı bir marka olaraq seçdiyiniz təqdirdə yerli bir ləzzətə sahib olursunuz.