Bolongada dada biləcəyiniz ləziz yeməklər hanılardır?
İtaliyanın ‘yağlı şəhəri’ Bologna, səfərlərində dadına sahib olan səyyahlar tərəfindən ziyarət edilməli bir şəhərdir. Bolognese sousu, parmesan, tagliatella, tortellini və hər yeməkdən bitki mənşəli şirniyyat məhsulları Bologna yemək və içməli mədəniyyətlər üçün vacibdir.
Bolognada yemək və içmək yalnız yemək dadına aid deyil. Mənim fikrimcə, Bologna heç vaxt yeməyin həyati funksiyaları təmin etmək üçün icra edilməli olan məcburi bir fəaliyyət kimi görmür. Yemək onlarla söhbət etmək və yavaş-yavaş yer tutmaq üçün bir fəaliyyətdir. Xüsusilə iş saatında tətbiq olunan ‘aperitivo’ saatlarında şəhərin restoranlarına və kafelərinə diqqət yetirsəniz, bunu asanlıqla fərq edə bilərsiniz. Bir sözlə, özünəməxsus atmosferindən başqa, yavaş-yavaş həyat yoldaşını zövqlə yeməyə əsaslanan Bologna yemək və içmək mədəniyyətindən zövq alır və bu mədəniyyətə gedərək layiq olduğu yerdə yaşayır.
1. Şarküteri Cənnəti; Bologna
Bologna şirniyyat məhsulları sevənlər üçün daha əlverişli bir yerdir. Hər mərtəbədə pendir və ət növlərindən ibarət soyuq qəlyanaltı qabları tapa bilərsiniz. Bologna mətbəxi, xüsusilə kolbasa və quru ət kimi şirniyyatlı məhsullar və parmesan pendirinin yüzlərlə çeşidi ilə iddialıdır. Parma’da köklənən “Prosyutto crudo di Parma” Bolonya ən məşhur şirniyyat məhsullarından biridir. Duzda həftədə bir dəfə saxlanılan salatlar orta hesabla 18 ay qurudulur. Mortadella böyük ölçülü bir İtalyan sosis kimi təsvir edilə bilər. Culatello təkrar qurulmaq üçün əldə edilən bir məhsuldur və bu prosesdə ciddi bir səy tələb edildiyi üçün “kral” adlanır.
Aperatif
Aperitivonun vaxt zonasına malik bir şəhərdə yüzlərlə aperitif tapması təəccüblü deyil, burada müxtəlif aperitiflərə xidmət edilir. Bolognese, gecə saatlarına qədər, saat 18: 00-dan başlayaraq, içkilərin müxtəlif aperitiflər içərisində yeyərkən, onların ərzaq mədəniyyətinin bir hissəsinə çevrilmişdir. Demək olar ki, hər bir locada qəlyanaltılar quraşdırılmışdır və bir içki qazandıqda bu çubuqlardan ərzaq ala bilərsiniz. Bu barlarda salatdan qaynadılmış tərəvəzlərə, pizza-dən makarana dilimlər, sandviçdən desertə qədər hər şey var.
3. Makaronun hər növünü burdan tapmaq mümkündür
Tagliatelle Bolognanın ən məşhur yeməyi adlandırmaq olar. Tagliatella, spaghettinin qalın versiyasıdır. Ragù bütün İtaliyadakı souslara verilən addır. Bu iki detal Bolognese üçün çox vacibdir. Onlar spagetti və ya tagliatella spagetti adlandırılırlar. Ragù bizim üçün Bolonez sosuna bənzəyir, lakin Bologna bütün sousların mənbəyi kimi görünür və məzmun baxımından klassik pomidor qarışığından bir qədər fərqlidir.
Tortellini, mantı şəklində makaron tipinə verilən addır. Makaron adətən pendir və ətlə doludur, ancaq ət istəmirsinizsə pendir və pomidor tapmaq da mümkündür. Tortellini’nin iki müxtəlif istehlak forması da var. İkincisi, vilayətdə şorba ilə müqayisədə “borsada tortellini” və ikincisi isə qalın bir krem ilə təmin edilir. Bütün İtaliyada olduğu kimi Lazanya da Bolonada çox məşhur və dadlıdır. Klassik tortellini təxminən 7 sm uzunluğunda olsa da, bu ölçü lasagna xəmiri üçün təxminən 15 smdir.