PAYLAŞ
Milli Yaylaq festivalı

Dövlət Turizm Agentliyinin sədri Fuad Nağıyev Gədəbəydə keçirilən Milli Yaylaq festivalından birbaşa Qubaya gəldiyini deyib. Ölkədə turizmin inkişafı baxımından millilik çalarları ilə dolu belə kütləvi tədbirlərin əhəmiyyətinin böyük olmasından danışıb. O qeyd edib ki, şimal bölgəsinə gələn yerli və xarici turistlər bu gün təqdim olunan ləziz yemək nümunələrinə xüsusi maraq göstərirlər.

Festival boyu “Mətbəx nümunələri“, “Dadma və məhsul ərazisi“, “Yerli kənd təsərrüfatı məhsullarının satışı” zonalarına baş çəkilib. Milli azlıqların geyim və folklorunu təbliğ edən etnik guşələr, turizm müəssisələrinin məhsulları xüsusi diqqət çəkib.

Regional mətbəx festivalınada Qubaya məxsus bir sıra qədim və milli yeməklər bişirilib. Xüsusən plovları, Quba paxlavası, Quba bükməsi və tıxması kimi şirniyyatlar, Xınalıq pendirindən, balından tutmuş bir çox kənd məhsulların dadına baxılıb. Yəhudilərin toyuq əti, soğan və yumurtadan hazırlanmış məşhur xoyaquşt yeməyi, tatların çığırtması ağızları dada gətirib.

Milli mətbəxi ilə seçilən Qusar da festivala çox əlidolu gəlib. Ləzgilərə məxsus şüyüdlü aş, çaxar aş, şah plov, əriştəli plov, südlü aş, qutabın və şakukanın müxtəlif növləri, qaxac ət, çörəyin müxtəlif növləri baxanları iştaha gətirib. Afarın bişirilmə prosesi elektrik sacında əyani nümayiş olunub. Qusar tortu və müxtəlif şirniyyatlar da iştirakçılara qusarlı qadınların əl qabiliyyətinin necə olmasını tanıdıb.

Bölgənin çoxmillətli rayonlarından olan olan Xaçmaz mətbəx yarışına 35-dən çox dolma və plov növlərilə gəlib, göz oxşayan şirniyyatlar da öz yerində. Şabran və Siyəzən rayonlarının hər biri də 40-dan çox yemək növü ilə festivala qatılıb. Xan plovdan tutmuş müxtəlif plov növləri, tatların qədim siyə (qara) turşusu Şabranın, 11 növ kabab növü, xəmirin içinə bükülmüş balıq bükməsi, plovlar Siyəzənin qədim mətbəx nümunələrindən soraq verib.

Quba regional mətbəx festivalı qədimiliyi, milli adət-ənənələrimizi yada salmağı, xatırlatmağı ilə daha çox yadda qalıb. Milli geyim, milli rəqs, milli aşpaz, milli yemək və s. Bu baxımdan Quba icra başçısı Ziyəddin Əliyevin, Dövlət Turizm Agentliyinin sədri Fuad Nağıyevin və Azərbaycan Turizm Bürosunun rəhbəri Florian Zenqstşmidin 15-ci əsrdə yaşamış qubalı bəyin milli süfrəsinə qonaq olması iştirakçıları bir növ Qubanın tarixi keçmişinə səyahətə aparıb.

Festivalda Azərbayca tanınmış xanəndələri Mənsum İbrahimov, Təyyar Bayramov festivalda iştirak edib. Eləcə də yerli musiqiçilər, Şabranın məşhur “Xınayaxdı” folklor kollektivi iştirakçılara xoş musiqi ərməğan ediblər. Regional Mətbəx festivalı bu gün də davam edib.

Bölgənin 5 rayonuna məxsus 200-dən yemək, şirniyyat, çörək növü bu gün də bura gələnlərə nümayiş olunub. Həmçinin Qubanın “Şahdağ” otelinin aşpazları bölgənin turizm obyektlərinin mütəxəssisləri və aşpazları üçün master-klasslar keçiriblər. Bir sözlə, qədim Quba nəinki rayonun, ümumilikdə, bölgənin qədim adət-ənənələrini, unudulmuş yeməklərini yaşatmağa xidmət edən daha bir möhtəşəm festivala ev sahibliyi etdi…