PAYLAŞ

Amsterdam da yeyiləcək yeməklər.

Hərəkətli şəhər həyatının və yerləşdiyi coğrafiyanın şərtləri səbəbiylə Amsterdam yemək mədəniyyəti baxımından özünəməxsus bir quruluş yaratmış  vəziyyətdədir. Əsrlər ərzində burada yerləşən xarici birliklərin müxtəliflik iştirak etdiyi mədəniyyəti tanıma fürsəti tapmaq  üçün şəhərdə gedə fərqli xüsusiyyətlərə malik çox sayda kafe, restoran və bar var. Yazımın davamında oxuyacaqınız məlumatlarla bu məkanlar haqqında fikir sahibi ola, daha da əhəmiyyətlisi yeme-içme büdcənizə daha doğru bir şəkildə təyin edə bilərsiniz.

Açılış Saatları

Amsterdam  da  yemək mədəniyyətini əks etdirən çox restoran gün boyu açıq olmur. Bu səbəblə 12.00-14.00 saatları arasında menyusu İndoneziya, Türkiyə, Orta Şərq mətbəxi ağırlıqlı olan yerləri və ya xüsusi dizaynlı barlar və qəhvəyi klubları seçim edə bilərsiniz. Axşam yeməyi üçün restoranların çoxu sifarişlərini saat 18.00dan 22.00a qədər alır. Bir qismində isə yemək servisi 23.00 və sonraya qədər davam edə bilir. Hər nə qədər keçmişdə daha çox tətbiq olunsa da Amsterdamdakı restoranların bir qismi bazar ertəsi günləri bağlı olur.

Amsterdamda Nə Yeyilir?

Bitterballen

Şəhərin daxil olduğu coğrafiyanın şərtləri səbəbiylə Amsterdam yemək mədəniyyəti, hazırlanması və təqdimatı əziyyətli növlər əvəzinə əməli ləzzətlərə daha çox diqqət yetirmişdir. Demək olar ki, hər küçə başında atıştırmalık satan bir mağazaya təsadüfə Amsterdamda kolbasa çeşidləri ilə dadları zənginləşdirilən ziyafətlərdə əsas material olaraq kartof, siyənək balığı istifadəsi olduqca geniş yayılmışdır.

Atıştırmalıklar

Hutspot met worst

Amsterdam, atıştırmalık istehlak etməyi sevənlər üçün sanki bir cənnətdir. Qeyri-neft çıtır çıtır, iç lap yumşaq Bitterballen və ya Kroket ilə aclığınız dərhal basa bilərsiniz. Şəhərin küçələrində gəzərkən üzərinə Holland pendirli sous tökülmüş bir kornet Patat yeyə, gecə gec saatda aclığınızı Falafel edilən bir yerdə dindirə bilərsiniz.

Yeməklər

Appelgebak

Amsterdamda fərqli bir yemək təcrübəsi yaşamaq istəyənlər üçün İndoneziya mətbəxinə xas Rijkstafel (Plov Masası) olduqca ideal bir variantdır. Zəngin məzmunlu Stamppot, Hotspot və Erwtensoep yerli xalqın ən sevdiyi yeməklərdən bir neçəsidir. Şəhərə xas ən xüsusi ləzzət olan Broodsje Haring və ya Keibbelingi isə istər küçə piştaxtalarında istəsəniz də restoranlarda  dada bilərsiniz. Amsterdamda şirniyyat dedikdə  isə ağla gələn ilk ləzzətlər, ümumiyyətlə, Appelgebak (Almalı Dart) və Poffertjes (Şirin Krep) olur. Karamel plomblu Stroopwafel ilə əlavə olunduğu hər bir qidanın ləzzətini artıran Hagelslag isə Amsterdam mətbəxinin ən populyar şirniyyatlarının başında gəlir.