Kiyevdə yeyə biləcəyiniz yemək siyahısı
Ukraynanın paytaxtı Kiyev də haqlı olaraq, çox sayda Türk turist gəlir. Ortaq bir din yoxdur, amma diqqətli bir baxımdan kültürlerimizde kulinariya kültürlerine uzanan bir çox ortaklığı görməyiniz mümkündür. Bizim yeməklərlə bənzərlikləri var, yalnız kiçik fərqlər mövcuddur.
Həm də Kiev dünya mətbəxlərinə çox açıqdır. Pizza hamburgerində demək olar ki, hər cür yemək tapmaq mümkündür. Ancaq bu cür beynəlxalq mətbəx bu məqalə üçün bir mövzu deyil. Əlbəttə, yeməklərin çoxu (kebab, kələm və s.) Türk mətbəxi ilə paylaşılır. Amma hələ ki, bu yeməklərin fərqlərini görmək və Kiyev tariflərini dadmaq üçün həm faydalı, həm də xoş olacaqdır.
Borç Çorbası (Borsch)
Ukrayna’nın ən məşhur yeməklərindən biri olan Borsch şorbası da Rusiyanın, Litva, Estoniya və Polşa kimi digər Şərqi Avropa ölkələrinə də təqdim edilmişdir. Əlbəttə ki, belə bir böyük coğrafi bölgədə yeyilən yeməklərin dəqiq olduğu yer aydın deyil, hətta Ruslar da Borsç çorbasının mənşəyi Ukraynadır.
Çorba yerli mətbəxdə belə bir əhəmiyyətli oyunçudur ki, səhər, nahar və axşam yeməyi, bəzən xəstəxanada, bəzən isti, bəzən soyuq, istehlak olunur. Bütün Ukraynalıların evində hazırlanmış bir şorba var, demək olar ki, hər kəsin fərqli, unikal resept var. Yəni, bizim kimi. Amma əsasən Borsch şorbası paxla və 20 müxtəlif materiallarla hazırlanır.
Shashlik (Shashlik Kebab, Şiş Kabab)
Qafqazdan çıxdığına baxmayaraq, Shashlik Kiyevdə – hətta Ukraynada da çox məşhur bir yeməkdir. Ən çox bildiyimiz mənada şiş kabab olan Shashlik, əsasən Kiyevdə daha çox istifadə olunur, ancaq bəzi restoranlarda mal, donuz və ya toyuq ilə də edilə bilər. Buna görə sifariş vermədən əvvəl soruşmaq və öyrənmək faydalıdır. Soğan, pomidor və badımcan kimi tərəvəzlərlə zəngin olan kebab, barbekü ilə bişirilir. Mimino restoranı, siz dadlı bir Şaşlılıq edə bilərsiniz.
Holubtsy (Golubtsy ya da Lahana Sarması)
Şəhərin yerli ləzzəti və öz yeməyimiz olan kələm şorbasıdır. Əlbəttə ki, Kiyevdə soyuq mühitdə olmağın təsiri altında bu yemək ətlə hazırlanır.