PAYLAŞ

    Krakow da dada biləcəyiniz yemək siyahısı

Polşa mətbəxi, ölkənin coğrafi quruluşu və tarix içərisindəki yeri səbəbiylə, aralarında Alman, Macar, yəhudi, rus və Tatar mətbəxləri başda olmaq üzrə bir çox mədəniyyətdən təsirlənmişdir. Kışlarım soyuq, yazlarım sərin keçdiyi Polşada zülal ağırlıqlı bir bəslənmə sistemi hakimdir. Ölkənin olduğu mövqe və iqlim xüsusiyyətlər səbəbiylə istifadə tərəvəzlər ümumiyyətlə kök tərəvəzlərlə həddində, et mövzusunda daha geniş seçəcəyi sahibdirlər.

Mal-qara, donuz, toyuq ətlərinin yanında, bizon müxtəlif ov heyvanlarının əti, qaz, ördək və Baltik dənizinə sahili olması səbəbiylə balıq yeməklərdə baş küncdə var .. Ən çox istifadə edilən tərəvəzlər isə kartof, sonra kələm, pırasa və çuğundur gəlir. Kartofu qaynadaraq, qaynadıb bütün olaraq qızardaraq, bəzən də püre edərək, dərhal dərhal hər yeməyin yanında istehlak edirlər. Səhər yeməyi xaricində digər paylarda çörək tüketmedikleri üçün, onun yerini kartofla doldururlar.

Barszcz z Uszkami 

Barszcz z Uszkami 

Yeməklər ümumiyyətlə şorba ilə başlanır. Bizim kimi sevdikləri bir çox şorba var. Sevdiyin tərəvəzlərdən bəziləri şorba zucchini ogórkowa, kartof və xiyar, grozówka noxuddur. Bu çuvallara kökləri Ukraynaya uzanan Borsch şorbasından ilhamlanan və bəzi yerlərdə adın kiçik bir əlavə maddə (mushy pulp pastes əlavə olunur) ilə borc götürülmüş olan qırmızı lobya, Barszcz z Uszkami adlanır. Kələm və xama ilə, şüyüd və bəzən qaynadılmış bərk yumurta dilimləri ilə birlikdə soyuq Chlodnik əlavə etmək faydalıdır.

Bigos

Bigos

Bigos, ov əti, kələm (və ya kələm turşuları) və kolbasa ilə hazırlanan bu cür yemək, əslində ovçular tərəfindən hazırlanır və daha sonra geniş yayılır. Ovçuluq olmadığı zaman donuz və ya ördəklər etmək də mümkündür.

Pierogi

Pierogi

Pierogi Lehin qidası və hətta medar-i padşahıdır. Buna baxmayaraq, ustadın gününün ortasında bir festival var. Narahatçılığa görə, Milad və Pasxa bayramları kimi xüsusi hallarda keçirilən bu pasta biznesi şəhərdəki bir çox restoranın menyusundadır. Bu, yalnız kuşkonmaz deyil, ispanaq və kartof ilə hazırlanmışdır. Bəzi yerlərdə həmin plitənin hər növünü tapmaq mümkündür. Birincisi qaynar suda qaynadılır və sonra yağda qızardılır.  Karamelize soğan və ya xama ilə gəlir.

Zapiekanka

Zapiekanka

Baget çörəkdə göbələk, pendir, salam və digər seçmə maddələr ilə qızardılmış olan zapiekanka simyanımıza bənzər obwarzanekdir və Avropa Birliyinin ənənəvi ərzaq siyahısında qorunur. Krakovda hər küncdə, tapa bilərsiniz.