Ev Milli mətbəx Mostar da yeyə biləcəyiniz yeməklər siyahısı

Mostar da yeyə biləcəyiniz yeməklər siyahısı

          Mostar da yeməklər

Mostar yeməklərində Balkan və Boşnak mətbəxinin çox gözəl təzəlikləri vardır. Balkan coğrafiyasında bir çox millətin, tarixdə qarşılıqlı fəaliyyət göstərən dövlətlərin, qonşularının mətbəxlərinin birləşməsi və onların bəziləri öz qidalarını tərifləmişdir. Buna görə də Avstriya, Macarıstan, Türk, Yunan yeməkləri və sair nümunələri görmək mümkündür.

Bundan əlavə, bu gün sərhədlərə baxmayaraq, əsrlər boyu bir yerdə yaşamış millətlərin mətbəxləri zamanla mənşəyində qətiyyən anlaşılmaz hala gəldi. Buna görə Xorvatiya, Makedoniya və ya Albaniyanın bir şəhərində yemək etdiyiniz Mostar’da yemək, bənzərlik və ya eyni bir şey tapmaq mümkündür.

Bosniya mətbəxi ümumiyyətlə bişirilmiş və ya bişmiş ət, tərəvəz və onların maddələrində, pasta, şirin və turşu ilə fərqlənən pasta  ilə əsaslanır. Ədviyyatlardan ümumi istifadə yoxdur. Bibər və ya bibər istisna olmaqla, heç bir ədviyyat istifadə edilmir.

Begova Supa

Begova Supa

Bəy Şorbası budur. Toyuq çörəkindən hazırlanan bu şorbada toyuq əti, kartof, kök və bamya var. Siz həmçinin Begovaçorba yazımını da tapa bilərsiniz.

Sarajevska Supa (čorba) Quzu və onun şirəsindən hazırlanmış bu çorba Beşova şorbasının ət əsaslı versiyası ola bilər.

Ajvar

ajvar

Qovurulmuş qırmızıbiber və badımcan ilə hazırlanan bir növ sousdur. Çörəyə sürtərək yeyilir. Ancaq yalnız səhər yeməyi üçün deyil.

Praşuta Yalnız ədviyyə və ya hörmə ilə qurudulan Bacon kimi yeməkdir. Quru ət deyilir.

Kobasice Boşnak suyu qoyun və ya mal ətindən hazırlanır.

Polenta

Polenta

Mısır unundan hazırlanmış və isti yağı ilə hazırlanan bir qabdır. Qara dənizin kebabı kimi görünür.

Briyan Quzu ilk olaraq qaynadılır. Sonra soğan kəklik və düyü ilə və bir dəfə soba da bişirilir. Tam bir bayram kimi hesab olunur.

Cevapi (Cevapcici)

Cevapi (Cevapcici)

Yanacağa ədvət və bişirilməyən yalnız soğan və duzlu qişa. Küp doğranmış soğan və xüsusi çörək ilə xidmət göstərir.

Pleskavica

Pleskavica

Hamburger köftesi kimi olduqca böyükdür. Kələm turşularında və bəzən müxtəlif soslarda xüsusi souslarla hazırlanır. Boşnakları da fast food kimi görə bilərsiniz. Burada, digər Balkan ölkələrindən fərqli olaraq, yalnız dana ətindən istifadə edilir. Ayrıca kremli bir qabda təqdim edildiyini də görə bilərsiniz. Buna pendir qoyub bişirirsinizsə, bu Mostar Köfte called adlanır.