PAYLAŞ

Üsküptə nə yemək olar ?

Səhər yeməyinə gəldikdə, ağılınızı xəmirdə saxlayın, xüsusilə simit pogaça. Adını gördüyünüzdə, ağızınıza gələn taxta və ya simitini unutun, çünki nə bagels olduğunu bilirsiniz, bagel nədir. Onlar Skopye, bir növ yumşaq sendviç çörək kimi adlandırırlar. Siz bu çörəyi açırsınız və içərinizdə bir kərə yağı qoyursunuz. İlk dəfə bunu eşitdim, mən çox qəribə hiss etmədi, çörək pastası arasında 🙂 belə düşünmürəm, tamamilə dadı fərqlidir. Əgər ağırlaşa biləcəyini düşünürsən və dostunuzla bir dostunuz varsa sevgiliniz varsa, birini götürün və paylaşın…

Mekitsa

Mekitsa

Digər ümumi xəmir işi Bolqarıstan kökləri, Mekitsa. Fermentləşdirilmiş xəmir, hətta bir yivli pindən istifadə etmədən, kiçik ölçülərdə açılır və isti neftdə qızardılır. Yemək kimi, səhər yeməyində və ya gün ərzində pendir yanındakı tərəfə qoyaraq və üzərinə mürəkkəb əlavə etmək olar.

Börək

Çörək, müxtəlif şərhlərin ortaya çıxacağı Balkan ərazisində olduğu kimi Üsküptəki çox tanış bir ləzzətdir. Əl ilə açılmış buğda kimi kokan yufka arasında yerləşdirilən pendir, mincəmət, ispanaq, kartof, pırasa, soğan olsun, bu, mətbəxin vəziyyətini və damağın dadını göstərir. Hansı biri, əlbəttə ki, soğan və şəkərli düyü ilə çox dadlıdır və biz alışdıqlarımızdan daha çoxdur. Bunu mütləq sınayın.

Börək

Üsküpdə çox şey soruşmadım. Bir immiqrant mənim babam bunu edərdi, sonra sarsılmış sonra dilimimin boş hissəsini aç, sarımsaqda sirkə tökün və onu söndürün. Vaxt keçdikcə nəsillər dəyişə bilər və ya ailələr arasında fərqlənə bilər. Əgər baş verərsə, xahiş edin, onu dadmadan əvvəl getməyin.

Şorba

Şorba, istehlak vərdişlərini, xüsusən toyuq və ya ət şirəsini istehlak etdiyini söyləyə bilərik ki, mövsümdə tərəvəzləri atmaqla, vegeta, qaranlıq, sıx çiyələklərlə istehlak edilir.

şorba

Lunch zamanı və ya axşam, başlanğıcınıza nə olacaq … Ət və ət yeməkləri ən çox istehlak edilir. Çünki onlar heyvandarlıqda yaxşıdır, ölkəmə nisbətən ət çox ucuzdur.

Cevabdzinica

Cevabdzinica

Cavab, və ya Cevabdzinica, qoyun və ya mal əti, yağı, çörəksiz, bir ızgarada bişirilmişdir. Kub-kub doğranmış soğan, bibər turşu və qoz-fındıq ilə düz bir çörək ilə  hazırlanır. Mənim təkrar getdiyim yer Eski Çarşı’da olan Epikdir. 1913-cü ildən bəri xidmət edir. Sıxlıqdan narahat olmayın, garsonlar səni başa düşmürlər. Üsküpdəki ən yaxşılardan biri gözləməyə dəyər. Garsonlar unutmurlar, bizdən daha yavaş və daha sərbəst bir xidmət anlayışı var.

Pleskavitsa

Pleskavitsa

Üsküpdə yeyə biləcək bir köftə Pleskavitsa. Çox köklü bir məhsuldan hazırlanmış bu köpük böyük və dəyirmi olur. Bəzi yerlərdə siz qrama 150 qram, 250 qram, yəni böyük bir köftə deməkdir. Yoğrulmuş və hazırlandıqdan sonra əl ilə açılır və soğan ortada yerləşdirilir və yenə qril üzərində bişirilir.