PAYLAŞ

Amsterdam da Halal Qida & Türk Restoranlarında yeyə biləcəyiniz yeməklər.

Amsterdam, həm yemək, həm də restoran seçimi baxımından səyyahların heyranlığını qazanmış şəhərlərdən bir dənəsidir. Mədəni müxtəlifliyin bir əks olunması olaraq şəhərdin dörd bir tərəfində dünyanın müxtəlif bölgələrinə məxsus mətbəx mədəniyyətini əks etdirən məkanlar açılmış vəziyyətdədir. Üstəlik bu məkanlar arasında halal qida sertifikatlı məhsullar istifadə edənlərin sayı xeyli çoxdur.

İstehlak etdiyiniz yeməklərdə istifadə edilən məhsulların dini baxımdan çətinlik yaratmasından narahatlıq duyursunuzsa, Amsterdamdakı restoranlarda aşağıda sadaladığım klassik variantları seçim edə bilərsiniz. Bu arada yeməklərin bir hissəsində donuz əti olmasa da, ət məhsulları ola bilər.

Vlaamse Frites

Vlaamse Frites

Amsterdamda yerli xalqın tez-tez işlətdiyi küçə əlaqələrinin başında Vlaamse Frites yəni kartof qızartması gəlir. Üstəlik, bütün dünyada hər yaşda insanın sevə-sevə işlətdiyi bu ləzzətli atıştırmalığa Hollandiyalılar  da ən azı Belçikalılar və Fransızlar qədər həvəskardılar. Əllə kəsilmiş qızardılmış kartofu ilə məşhur Manneken Murdar Fritesin hər hansı bir şöbəsinin qarşısından keçərkən nə demək istədiyimi asanlıqla anlayarsınız. Amsterdamda kartof qızarması, keçmişdə bizdə də olduğu kimi, kağız kornet də satılır. 3 boy halında satışa təqdim olunan atıştırmalığı klassik ketçup-mayonez kombinasiya ilə dolana kimi ləzzətini artırmaq üçün fərqli məzmuna malik souslar arasından seçim edə bilərsiniz. Xüsusilə Hollandiya pendiri ehtiva edən souslar daha dadlıdır.

Poffertjes

Poffertjes

İAmsterdam görüləcək yerlər siyahısında sizlərə  danışdığım Vondelparkın qarşısındakı Də Vier Pilaren başda olmaqla şəhər daxilində bir çox nöqtədə normal boyda və ya yerli xalqın poffertjes dediyi körpə krep hazırlanır. Üstəlik, bu ləzzət seçimə bağlı olaraq şirin və ya duzlu olaraq hazırlanır. Əgər bu ləzzətin dadına baxmaq istəsəniz, sizlərə tövsiyəm şəkər kirşanı ilə şirin körpə krepləri  sınamağınızdır. Yanında bir top vanilli dondurma olanda ona doymaq mümkün deyil.

Broodje Haring / Keibbeling

Broodje Haring / Keibbeling

İki fərqli ad ilə ansa da Amsterdama məxsus küçə dadını siyənək balığı yaradır. Sardalyagiller familya-sına daxil bu balıq növü yerli xalq üçün əhəmiyyətli qida qaynaqlarından bir dənəsidir. Populyarlığı səbəbilə restoran menyusunda də özünə rahat yer tapan küçə ləzzətini Amsterdam xalqı başlıca olaraq çiy yeməyi sevir. Çörək arası satılan çiy variantı, yəni Broodje Haring, yanında xiyar turşusu və kub şəklində kəsilmiş soğan ilə xidmət edilir. istəsəniz bu dada  qızardılmış vəziyyətdədə baxaa bilərsiniz. Keibbeling yanında gətirilən mayonez əsaslı souslarla yeməsi kefli bir atıştırmalığa çevrilir.