Zagrebdə yeyə biləcəklərimiz
Xorvatiyanın qəlbi olan Zaqreb, coğrafi olaraq da mərkəzindədir. Həm Adriatik Dənizinə sahilinin olması, həm də mərkəzi Avropaya yaxın olması səbəbiylə mətbəxi zənginləşdirmişdir. Həm İtalyan, həm də Orta Avropa mətbəxlərindən küləklər daşıyır. Istər yemək tərifi, istərsə də istifadə edilən materiallar baxımından qarışıq ləzzət olduğu bu mətbəxdə, bəlkə evlərdə deyil, ancaq restoranlarda Adriatik dənizinin balıqları ilə, zəngindir. Məsələn, İtaliyadan Dəniz məhsulları və makaron; Macarıstandan saxsı; Vyanadan isə şirniyyat.
Zagreb Yeməkləri
Xorvatiyada iki fərqli iqlimin hökm sürməsi səbəbiylə iki əsas yemə vərdişi var. Aralıq dənizi iqlimi təsirinə regionlarda intensiv olaraq balıq və tərəvəz istehlak edilib, zeytun yağı istifadə edilir. Kontinental iqlimin hakim olduğu bölgələrdə isə çəki inək, donuz və ev heyvanlarının et qaymaqdır. Heyvandarlıqa görə müxtəlif pendirlər istehsal edilir. Ancaq ən sevdikləri təzə duzsuz pendirdir. Bazarlarda tez-tez qarşınıza çıxan bu pendiri həm şirniyyatlarda həm də yeməklərdə istifadə edirlər. Adətən restoranlarda yemək öncəsi aperitiv olaraq da xidmət edilir.
Bu qədər mətbəx sayıb, türk mətbəxini tullanmaq olmaz. Uzun illər Osmanlı hakimiyyəti altında qalan torpaqlarda, əlbəttə, mətbəxinin da təsiri görüləcəkdir. Piroq, yuxa, yayma və dolma həm yemək olaraq həm də söz olaraq mədəniyyətlərinə əlavə olunmuş elementlərdir.
Ədviyyat
Günorta yeməyini yazmamışam. Onu yazmağı sonraya saxladım, çünki günün ən mühüm payı günorta yeməyidir. Şorba ilə başlayıb, ət və tərəvəzdən edilən suyu yeməklə davam edirlər. Və yeməyi şirin ilə tamamlayırlar. Bir çox millətin əksinə, günorta yeməyi mühüm yer tutur.